Published August 19th, 2015

Mortons syndrom och val av Arbesko-modell
Arbesko fick in en fråga från en kund som ville ha våra råd kring val av Arbesko-modell, då denne led av Mortons syndrom. Personen i det här fallet behövde skor som ger ett ordentligt stöd och dämpar bra. Gärna breda fram då kundens fötter var breda. Övriga utgångspunkter var att skon skulle vara en lågsko, avsedd för inomhusbruk på betonggolv samt ha ESD. Personen använde formgjutna sulor från en ortoped.

Vårt svar och förslag – med hjälp av vår ergonom/legfysioterapeut, Eva Jangdin, på Ergonomeva
Vår Arbesko 380 och 384 är två modeller som absolut skulle passa dina fotproblem och de krav du har på skon som sådan. Det är viktigt att du köper skor som kan knytas, för att kunna justera snörningen och inte knyta åt för hårt över framfoten runt din Mortons syndrom. Det är dessutom mycket viktigt för dig att dina individanpassade skoinlägg lyfter upp i fotvalvet och avlastar framfoten, så att du får ett bra stöd. Detta verkar du har fått hjälp med.

Vad är Mortons syndrom, även kallad Mortons neurom/Mortons nervinklämning?
Om du har ont i främre delen av foten kan det bero på Mortons syndrom. Den orsakas av att en nerv under en längre tid kläms mellan två av framfotens ben. Retningen kan göra att nerven förtjockas och kläms ytterligare. Mortons syndrom är relativt vanlig och förekommer i alla åldrar. Kvinnor drabbas oftare än män. Bakgrunden kan vara skor som passar dåligt, är för hårt snörda eller att det främre fotvalvet är lite nedsjunket. Dock finns det ofta ingen tydlig orsak. De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa speciella skoinlägg.

De vanligaste symtomen är att främre delen av foten tillfälligt domnar bort eller gör mycket ont (som en brännande och skärande känsla som kommer och går). Besvären brukar förvärras när du belastar foten.

Om du har bra skor minskar besvären. Individanpassade skoinlägg kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet, så att nerverna inte längre ligger i kläm. Om skoinläggen inte ger tillräcklig effekt och du fortfarande har stora besvär kan en spruta med kortison ge lindring. I vissa fall är det aktuellt med en mindre operation för att minska trycket på nerven.

Cast Medical provar ut individanpassade skoinlägg. www.castmedical.se