Published October 5th, 2015

HALLUX RIGIDUS – STELHET I STORTÅNS GRUNDLED

Besvären med stelhet i stortåns grundled kommer ofta smygande och stortån blir då stel, svullen och gör ont när du går och avvecklar steget. Symtom som molvärk i vila eller knäppningar i stortåleden kan också förekomma. Ofta kan det hjälpa med en bra skydds- eller yrkessko i arbetet, med något rundad yttersula framtill på skon. Sådana skor gör att leden inte rör sig så mycket när du går och då gör det mindre ont över stortåns grundled.

Flera av Arbeskos modeller har en något rundad yttersula framtill (se produktbeskrivningar/bilder på modeller som har Asymetrix eller Active som yttersula/slitsula). Används en bindsula med spiktramskydd är även böjningen i stortåns grundled mer rigid. Men vi rekommenderar inte skor med hel rundad yttersula i arbete av ergonomiska skäl (exempelvis MBT-skor) av olycksfallsrisk, halkrisk, mindre understödsyta som kräver mer balans och mindre stöd vid exempelvis gång i trappor, på stegar, etc.

Det är också bra att prova ut ett individanpassat skoinlägg för att få ett bra stöd, och inte ha en för mjuk inläggssula i skon. Ibland kan man få en kortisonspruta i den ömmande leden, vilket även det kan hjälpa något. Om man har stora besvär kan en ortoped operera efter konsultation. Då stelopereras stortåns grundled, vilket innebär att smärtan försvinner. Eftersom artrosen redan gjort leden ganska orörlig brukar man inte uppleva så stora besvär av att leden blir orörlig efter operationen. Operationen görs med lokalbedövning och man får åka hem samma dag.

För mer råd kring val av skomodell, utifrån vilka krav du behöver i ditt arbete, kontakta Arbeskos Kundservice.